25.1.2014

Työssäoppimisen yhteenveto Kuopion Pentikissä

TO-paikkana Pentik oli tosi antoisa, ihmiset olivat mukavia ja ymmärtäväisiä sen suhteen että kyltissä luki 'harjoittelija'. Matkuksen Pentikissä Kuopiossa oli oma tunnelmansa, mikä poikkesi huomattavasti vieressä olevasta Clash Ohlsonista rauhallisella värimaailmallaan ja pirteällä joulumusiikilla. Yhteyshenkilönäni toimi myymäläpäälikkö Katri, joka oli ihan mukava ja todella ymmärtäväinen, kuten kaikki muutkin työntekijät.
Jokainen päivä Pentikissä oli erilainen, mutta jokapäiväiseen työntekoon kuului asikaspalvelu sekä kassalla oleminen, sen lisäksi jatkuvasti pidettiin sivusilmällä huolta että pinot olivat suorassa ja myymälän yleisilme oli puhdas ja siisti. Asikaspalvelun ja myyntityön lisäksi tehtäviini kuului esillepanojen tekeminen, yhdelläkin viikolla tein kaikkiin neljään esillepano pöytiin kattaukset, toisella viikolla koristelin kaikki joulukuuset uusiksi ja silloin tällöin tein uudet esillepanot ykköspöytiin.
Ihan aluksi Pentikistä menin aluksi uskomaan, että en tule siellä viihtymään ja että asikaskunta koostuu lähinnä mummoista jotka pohtivat puolitoista tuntia yhden kupin ostamista, mutta olin enemmän kuin väärässä.
Heti ensimmäisenä päivänä sain kokea yllätyksen, kun tajusin että asiakaskunta koostuu lähinnä perheen perustaneesta 35v naisesta. Parin viikon jälkeen olin enemmän kuin varma siitä, että asiakaskunta on laaja mutta suurin ryhmä asiakkaista oli juurikin 35v perheenäitejä, jotka työntelivät rattaita pitkin kauppaa.
Oli myös mielettömän upeaa huomata, ettei ihmisiä pahemmin liikuttanut se lukiko kyltissä 'harjoittelija' vai ei, ihmiset tulivat kysymään ja olivat ymmärtäväisiä jos ei heti osannut auttaa.
Päivittäiset rutiinit löytyivät nopeasti ja niihin sisältyi päivittäistä asikaspalvelua niin myymälän puolella kuin kassallakin. Kaikki oli monipuolista ja jokainen päivä oli erilainen, töihin oli jopa mukava mennä vaikka se tiesi sitä että kello soi aamulla ennen kuutta.
Kerran viikkoon, yleensä torstaisin oli myös kuormapäivä. Silloin rullakoita tuli 2-4 ja niiden purkamiseen meni pitkälti aina koko päivä, sillä pientä tavaraa oli todella paljon. Loppua kohti sekin tosin alkoi sujumaan rutiinilla ja siitä selvisi muutamassa tunnissa.
Suurin oivallus tapahtui ihan viimeisellä viikolla, kun oikeasti tajusi muistavansa astioiden nimet sekä sen päivän mihin saakka sitä tällä hetkellä on saatavilla, mistä mikäkin tuote löytyy ja osasin jopa suositella asiakkaille jotain ylimääräistä. Yllätyksenä sekin tuli, miten rennosti ja huumorilla ihmiset ottivat jos jonkun sanan sanoi vahingossa väärin ja välillä 'turkulainen' aksentti herätti asiakkaissa huvittuneisuutta ja jos vhänkin pidemmän juttutuokion heidän kanssaan piti kun esitteli jotain tai paketoi lahjaa saattoi kuulla kysymyksen "et taida olla ihan täältä päin vai?" tai pikemminkin "sie et täältä taija olla?"
Yllätyksenä tuli myös se, kuinka paljon ulkomaalaisia Pentikissä kävi. Toisinaan kielipää oli ihan solmussa ja kesti sanoa jokin sana kun sitä mietti, mutta kaikesta selvisi. Toiseksi viimeisenä työpäivänä muistan tapauksen, joka oli siltä päivältä viimeinen; englantia puhuva mies, mitäilmeisemmin britti, tuli kysymään porokuosista peittoa. Voi sitä häpeän määrää kun aluksi en tajunnut sanaa 'reindeer', mutta onneksi siitäkin häpeätilanteesta selvisin kunnialla.
Pentikkiä työssäoppimispaikaksi voisin suositella ihmiselle, joka ei pelkää pudottavansa jotain särkyvää,  uskaltaa tarjota apua asiakkaalle ja on valmis siihen, että asiakas selittää jotenkin välillä täysin ihmeellisesti jonkun tuotteen, jonka voisi selittää yksinkertaisemminkin. Myös sillä, että osaa pitää pään kylmänä kun tulee 'haastava sellofaanipaketti' eteen ja niitä tuli paljon.
Kuten Kati, joka oli vahvana opettajana minulle pakettien teossa sanoi: "Miljoona kippoa sekä kuppia samaan pakettiin ja sellofaaniin. Hauskuus alkakoon."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti