17.4.2013

Värien määrittely

Väripainatus
4-värituotannossa kaikki värit pitää määritellä prosessiväreinä (CMYK). 4-värityössä spotti-värimäärityksien pitää olla prosessivärejä, näin varmistat että värit ja elementit tulevat painotuotteeseen toivotulla tavalla.

Lisäväri (spottiväri)
Kansi- ja arkkioffsetpainatuksessa on omahdollista painaa 1-2 lisäväriä normaalin 4-värisarjan lisäksi. Lisäväri pitää taitto-ohjelmassa määrittää spottiväriksi ja valmistaa PDF-tiedostona. Hansaprintin prepress-järjestelmä erottaa spottivärin omaksi värikseen.

Läpikuultavat elementit
4-väritöissä läpikuultavien ja niiden kanssa päälekkäin olevien elementtien pitää olla samaa värivakautta (CMYK) jotta elementit ja värit toteutuvat oikein. Muuten saattaa tapahtua virhe, kun läpikuultavuudet yhdistetään. Virhe voi näkyä esimerkiksi taustan muuttumisena valkoiseksi siltä alueelta, jossa elementit ovat päälekkäin.

Värien lihotus
Paperien elämisestä johtuvaa kohdistusheittossa käytetään lihottamista. Lihottaessa eriväristen elementtien yhtymäkohdat painetaan osittain päälekkäin, jolloin pienet kohdistusheitot eivät näy painatuksessa. Lihotuksen käyttö helpottaa painamista erityisesti painaessa paperille, jonka mittapysävyys ei ole hyvä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti