13.5.2013

Renessanssi, rokokoo, empire

Renessanssi
Renessanssilla on laaja tarkoitus; nimellä se tarkoittaa uudelleen syntymistä, mutta muutoin se tarkoittaa 1400-luvulla kulttuurin muutoksia. Muutokset ilmenivät erilaisissa, kulttuurillisissa muodoissa: kirjallisuus, kuvataide, musiikki, tiede ja renesanssifilosofiassa. Näillä erilaisilla muutoksilla oli maailmanlaajuinen merkitys. Muutosta tapahtui myös ihmisten asenteissa, että ajattelutavassa. Voimme näin tiivistää, että Renessanssi oli tyylikausi 1300-luvulta 1500-luvulle.

Renessanssin synty ja erilaiset piirteet
Antiikin, kirjallisuutta, sekä kuvataidetta koskevien arvojen ihailu oli renessanssi ajan ajattelutavalle tyypillistä. Renessanssiin voidaan liittää myös muitakin, kuin pelkkiä kulttuurillisia piirteitä, sillä mm. Italialaisissa kaupunkivaltioissa syntyi myös varhaiskapitalismi. Renessanssin synnystä ei ole niin tarkkaa tietoa, mutta sen alku voidaan sijoittaa jo 1410-1420 luvulle.

Renessanssi taidehistoriassa
Renessanssi jaettiin taidehistoriassa neljään eri tyyliin; varhaisrenessanssiin, täysrenessanssiin, sekä Alankomaiden ja Saksan renessanssiin.
Varhaisrenessanssi: Keskuksena toimi Firenze, sekä vaikutti lähes koko 1400-luvun ajan.
Täysrenessanssi: Kutsutaan niin ikään "renessanssin huipentumaksi", sillä 1500-luvulla taiteellinen painopiste siirtyi Firenzestä Roomaan. Venetsiasta tuli merkittävä taidekeskus.
Alankomaiden renessanssi: Nimitystä "flaamilainen taide" käytetään Alankomaiden 1500-luvun ja 1600-luvun taiteesta, joka sisälsi niin varhais- ettö täysrenessanssin vaikutteita.
Saksan renessanssi: 1400-luvulla, sekä 1500-luvulla. Renessanssi mursi niin sanotun gotiikan.

Renessanssi Suomessa
Renessanssin musiikki ei koskaan oikein kantautunut Suomeen; Suomesta puuttui muualla Euroopassa yleiset ruhtinashovit joissa tiedettiin maallisen musiikin syntyneen. Renessanssi muutenkin oli Suomessa enemmänkin "väliaikaisesti", mutta sen vaikutuksena tuli mm. haarukat. Turunlinna on Suomen rakennuksista renessanssi painotteinen.

Renessanssin esineet
Renessanssi oli huomattu esineiden koristelussa; klassisen ornamentiikan kuten mm. pylväisen, puttojen, kukkien, kaartuvien lehvien ja groteskien rinnalla taidekäsityöläiset suosivat raamatullisia tai mytologisia kuvakertomuksia.


Lähteet:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Renessanssi
http://www.rv-design.fi/55293877
http://www.peda.net/verkkolehti/perho/lukio/papillon?m=content&a_id=7
Suomen antiikkiesineet Renessanssista Rokokoohon, WSOY, Weilin+Göös


Rokokoo
Rokokoo on helpommin määritelty mitä Renessanssi; se on taidesuunta, joka syntyi 1700-luvun alkupuolella Ranskassa. Rokokoo syntyi, kun sitä edeltänyt barokki koettiin liian raskaaksi ja sitä haluttiin keventää.

Erilaisia piirteitä rokokoossa
Pastellisävyt, valoisuus, pikkusievyys sekä keveys olivat Rokokoossa yhdistäviä tekijöitä ja ne tulivatkin huomattua parhaiten Rokokoon tyypillisimmässä muodossa: koriste- ja sisustustyylinä. Hienostuneisuus nousi myös pinnalle ihmisten ulkonäössä, sekä käytöstavoissa.
Rokokoon tyylisiä rakennuksia on vain vähän, koska Rokokoota ei oikein käytetty arkkitehtuurin parissa. Posliinia sen sijaan käytettiin Rokokoon aikana paljon ja tältä luvulta löytyykin tunnettuja kuvanveistäjiä. (mm. Étienne Maurice Falconet)
Parhaimmillaan Rokokoon tyyli näkyy huonekaluissa.

Rokokoon muotipuku ja korut
Suomi-Ruotsissa 1700-luvulla oli hyvin yleistä säädellä pukeutumista ja muiden kulutustavaroiden käyttöä erilaisin säädöksin ja määräyksin. Naisten, että miesten muodin muutoksia yritettiin estää antamalla ylellisyysasetuksia koskien pukeutumista. Uusien määräysten astuessa voimaan kulloinkin vanhojen vaatekappaleiden käyttö oli mahdollista vain jos ne leimattiin määräaikaan mennessä kaupungin maistraatissa. Pukeutuminen oli Rokokooaikaan tärkeää ja siihen kulutettiin paljon rahaa. Myös taidokkaat hiuskampaukset puuteroitiin. Kengät tähän aikaan olivat siroja, ja usein katsottiinkin tärkeäksi että naiset vain hienostelisivat salongeissa eivätkä kävelisi. Rokokoon tyylinen peili sai yllättävän paljon huomiota 1700-luvulla.



Lähteet:
http://www.kolumbus.fi/timylihe/tyyli.htm#Otsikko7
http://fi.wikipedia.org/wiki/Rokokoo
Suomen antiikkiesineet Renessanssista Rokokoohon, WSOY, Weilin+Göös


Empire
Uusklassisen arkkitehtuurin, sisustuksen ja kuvataiteen tyylisuuntaus. Empire kukoisti Ranskan Imperiumin kanssa (1804-1814) ja Ranskasta Empire nousikin kukoistukseen, kun vallankumouksen jälkeisen Pariisin keisari Napoleon otti tämän tyylin tyylihovikseen. Suomessa tämä keisarityyli löi varsinaisesti läpi vasta autonomian myötä 1810-luvulla.
Ranskalaisten empiren tyylissä oli selvästi Napoleonin haluuma "mahtia heijastava" sisustustyyli. Ranskalaisten suosikkiaiheita Empireen olivat kotkat, laakeriseppeleet, siivekkäät voitonjumalattaret, hermit, leijonat, joutsenet, runsaudensarvet, palmetit ja lyyrat. Joskus empireen haluttiin tuoda hieman eksotiikkaa lisäämällä kuvastoon egyptiläiset aiheet. Inspiraatiota etsittiin puhtaasta antiikista tälläkin ajanjaksolla.
Empiretyylisissä huonekaluissa suosittiin monimutkaisen ja kalliin pintakoristelun sijaan paljaita puupintoja, kuten mahongin, ruusupuun tai vaahteran luonnollista kauneutta. Näin saatiin ostajakunnalle kestäviä, mutta kohtuuhintaisia huonekaluja.

Empiren tuntomerkkejä
Tyylisuuntauksen varhaisvaihe oli Suomessa ruotsalaisvaikutteinen; huonekalujen muodot olivat kevyempiä ja vaaleenharmaat värisävyt yleisiä.

Lähteet:
Suomen antiikkiesineet Kustavilaisuudesta Empireen, WSOY, Weilin+Göös
http://fi.wikipedia.org/wiki/Empiretyyli


KERTAUSTYYLIT (Uusrenessanssi, uusrokokoo)
Kertaustyylit olivat alkuperäistyylejä selvästi vapaampia.
Uusrenesanssissa sovellettin renessanssille ominaisia muotoja ja tyylipiirteitä rakennus- sekä sisustustaiteessa 1800-luvun jälkipuolella. Uusrenessanssia edusti monet arkkitehdit myös suomessa (mm. Sjöström, Höijer ja Nyström)
Uusrokokoo kehittyi ranskalaisen Rokokoo tyylin pohjalta. Rokokokoon ominaisia kiillotetusta puusta valmistettuja kaarevalinjaisia huonekaluja, sekä kukallisia tekstiilejä käytettiin uusrokokoon aikakaudella (1840-1870) sisustukseen.

Lähteet:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Uusrokokoo
http://fi.wikipedia.org/wiki/Uusrenessanssi
http://suomisanakirja.fi/uusrenessanssi



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti